Cursus Zakelijk Nederlands schrijven

Doel van de cursus

Nu veel bedrijven en organisaties financieel onder grote druk staan, wordt de communicatie met (potentiële) klanten steeds belangrijker. Het doel van de cursus is daarom de schriftelijke / digitale taalvaardigheid van uw medewerkers te verbeteren, zodat ze effectiever en professioneler kunnen communiceren met verschillende soorten klanten. Daarbij gaat het met name om:

  1. de inhoud en vorm van teksten (e-mails, webteksten, persberichten) waarmee uw medewerkers rechtstreeks bepaalde externe doelgroepen willen benaderen;
  2. de inhoud en vorm van teksten (projectomschrijvingen, fact sheets, conceptteksten), zoals uw websitebeheerder of mogelijke PR-afdeling ze zo efficiënt mogelijk aangeleverd wil hebben.

Inhoud, opbouw en opzet van de cursus

De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van 2,5 uur, waarin steeds een relevant thema wordt behandeld aan de hand van theorie en oefeningen. Per sessie komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  1. Inhoud en tekststructuren (innerlijke en uiterlijke). Welke informatie hoort wel of juist niet thuis in een persbericht, wervende mail of webtekst? Hoe bouwt u een tekst op? En hoe presenteert u die vervolgens zo overzichtelijk mogelijk?
  2. Doelgroepanalyse en leesbaarheid: weten voor wie u schrijft. Hoe houdt u rekening met bepaalde publieksgroepen? Hoe gemakkelijk of moeilijk kunt u het de lezer maken? Hoe leesbaar is uw tekst?
  3. De gepaste toon en het doel (de vier aspecten van de boodschap, communicatieve stijlen, overtuigingsmiddelen): wat wilt u met uw tekst bereiken? Hoe komt u over op uw lezer? Hoe zorgt u ervoor dat uw publiek zich serieus genomen voelt?
  4. De puntjes op de i (correct taalgebruik). Welke (digitale) hulpmiddelen zijn er om uw eigen schrijffouten op te sporen en te verbeteren?

Tussen de bijeenkomsten maken de deelnemers een schriftelijke opdracht met een studiebelasting van ongeveer twee uur. Dit ‘huiswerk’ mailen zij (tijdig) naar de docent, die het voorziet van opmerkingen en individuele adviezen.

Organisatie

  • De maximale groepsgrootte is 12 personen.
  • De bijeenkomsten van 2,5 uur zijn om de twee, maximaal drie weken.

Prijsindicatie

  • De prijs voor deze vier bijeenkomsten inclusief voorbereiding-op-maat en individuele feedback voor de cursisten is € 2.400,-.
  • Niet hierbij inbegrepen zijn btw, reiskosten en eventuele locatie- en materiaalkosten.

Diverse

Uiteraard stem ik de inhoud graag af op specifieke wensen van de deelnemers of hun leidinggevenden.

Belangstelling?

Spreekt deze cursus u aan? Of heeft u andere wensen op het gebied van de zakelijke schrijfvaardigheid? Neem dan contact met mij op.