De beste reliboeken van 2019

Mijn top drie van de vier beste boeken op het gebied van religie van 2019


Op 1: Carolina Lenarduzzi, ‘Katholiek in de Republiek. De belevingswereld van een religieuze minderheid 1570-1750’ (Vantilt)

Geslaagde bewerking voor een breder publiek van een proefschrift over hoe de katholieke ‘minderheid’ zich niet onder liet schoffelen toen de gereformeerde predikanten het hier eind 16e eeuw voor het zeggen hadden gekregen. Hoe ging dat in het leven van alledag? Dagboeken, kleding, familieportretten en muziek blijken verbazend veel te vertellen over de katholieke identiteit en subcultuur. Ook hebben de katholieken lang niet zo vaak als wel gedacht geheuld met de Spaanse en Franse vijanden van de Republiek. Verrukkelijk boek dat bij vlagen leest als een schelmenroman.

Lees hier mijn volledige recensie van ‘Katholiek in de Republiek’


Een gedeelde 2e plaats voor Lody van de Kamp & Oumaima Al Abdellaoui, ‘Over muren heen. Een hoopvolle briefwisseling’ en Herman Koetsveld & Enis Odaci, ‘Spiegelreis. Een moslim en een christen op reis door elkaars geloof’ (KokBoekencentrum)

In ‘Over muren heen’ ontdekken de gepensioneerde rabbijn Van de Kamp en vwo-leerlinge en moslima Al Abdellaoui in een briefwisseling wat ze wel en niet met elkaar gemeen hebben. Daarbij knettert het soms ook flink.

Lees hier Marije van Beeks interview met Al Abdellaoui en Van de Kamp (Trouw, 12 april 2019)


Kaft Spiegelreis

De protestantse dominee Koetsveld en ‘humanislamiet’ Odaci gaan in ‘Spiegelreis’ op bezoek bij een achttal gemeenschappen uit elkaars ‘kamp’. Tussendoor vertellen ze elkaar over wat daarbij het meeste opviel en waarvan, ondanks alle goede bedoelingen, hun haren toch overeind gingen staan. Sympathiek tweeluik over nut & noodzaak van een interreligieuze dialoog.

Lees hier de complete recensie van ‘Spiegelreis’


Kaft Van IerselEn op 3: Tim van Iersel, ‘God vergeten. Gedachten over geloof en dementie’ (KokBoekencentrum)

Integer boekje van ‘dementiedominee’ Van Iersel, mede geschreven vanuit zijn pastorale ervaring in een woonzorgcentrum. Het draait daarbij om vragen als: waar is God gebleven als je je geheugen en zelfstandigheid kwijt bent geraakt? Wie ben je nog, als intellect en decorum het af laten weten? Ben je de ander dan alleen nog maar tot last of kun je juist dan veel voor elkaar betekenen? Van Iersels christelijke oog voor het lijden en het kwetsbare biedt een menswaardig antwoord op deze kernvragen van het leven.

Lees hier de hele recensie van ‘God vergeten’.


EEN GEREDIGEERDE VERSIE VAN DEZE TOP 3 VERSCHEEN OP 16 DECEMBER 2019 IN

logo Trouw