Top 3 religieboeken 2015

De beste religieboeken die ik in 2015 voor Trouw las:


Kaft Leman, Van totem tot verrezen Heer1. Johan Leman, Van totem tot verrezen heer. Een historisch-antropologisch verhaal. Uitgeverij Pelckmans

Het boeiendste boek kwam van de Vlaamse dominicaan Johan Leman: Van totem tot verrezen Heer. Als theoloog en cultureel antropoloog heeft hij een open oog voor de mythische lagen van bijbel. Vooral rond de historische Jezus, wiens wederopstanding in feite een intens religieuze ervaring van zijn volgelingen moet zijn geweest.


Kaft Nawaz, De kleine moskee op de prairie2. Zarqa Nawaz, De kleine moskee op de prairie. Uitgeverij Prometheus

Dat er met moslims ondanks alles ook nog wat te lachen valt, bewees Zarqa Nawaz met De kleine moskee op de prairie. De Pakistaans-Canadese filmmaakster stoethaspelt als een nieuwe Joop ter Heul door het leven en weet zelfs van haar paniek op 11 september 2001 een hilarisch verhaal te brouwen.


Kaft Grün, Over hebzucht en begeerte3. Anselm Grün, Over hebzucht en begeerte. Ontsnappen aan het streven naar meer. Uitgeverij Ten Have

De Duitse benedictijnse monnik Anselm Grün dwong in 2015 andermaal tot bezinning, dit keer met zijn boek Over hebzucht en begeerte, over ons mateloze verlangen naar meer-meer-meer. Dankzij zijn ruime pastorale ervaring weet Grün waar het wringt, zonder averechts gemoraliseer. Met Jezus in de hedendaagse rol van psychotherapeut.


Het religieboek uit 2016 waar ik me op verheug:

Joep de Hart e.a., God in Nederland. 2006-2015. Verschijnt in maart 2016 bij uitgeverij Ten Have

Ik kijk uit naar de vijfde editie van God in Nederland, het tienjaarlijkse wetenschappelijke onderzoek naar ons religieuze landschap. Zijn we inderdaad weer minder kerks geworden? En hoe gelovig zijn we achter de voordeur? Welke religieuze vormen zijn erbij gekomen, door immigratie en individualisering? Is er al een meetbaar paus Franciscuseffect?


EEN GEREDIGEERDE VERSIE VAN DIT ARTIKEL VERSCHEEN OP 30 DECEMBER 2015 IN

logo Trouw