Mijn Trouw-top 3 van 2021
Irene Vallejo, Papyrus. Een geschiedenis van de wereld in boeken. Meulenhoff, 536 blz.
De titel ‘Boek der boeken’ is al even vergeven, maar anders zou ‘Papyrus’ er een uitgelezen kandidaat voor zijn. De Spaanse classica Vallejo schreef de avontuurlijke geschiedenis van het boek van het oude Alexandrië met z’n legendarische bibliotheek tot en met Rome, waar men de aardige gewoonte kreeg om elkaar in december een goed boek te geven. Dat is dit jaar makkelijk kiezen.
Anneke B. Mulder en Rolf H. Bremmer (red.), Geleefd geloof. Het geloofsleven en boeren en burgers in Friesland en de Ommelanden van Groningen, 1200 – 1580. Walburgpers, 245 blz.
Prachtig lees- en kijkboek over hoe de gewone boeren en burgers in Noord-Nederland tot aan de Reformatie hun geloof beleefden. Het is verbazend hoeveel simpele en beduimelde gebruiksvoorwerpen vertellen over de religieuze toewijding in deze uithoek van Europa, waar men een opmerkelijke voorkeur had voor de vrolijker momenten uit het familieleven van het kindje Jezus, moeder Maria en oma Anna.
Marita Mathijsen, L. De lezer van de 19de eeuw. Balans, 464 blz.
Literatuurgeschiedenis saai? De negentiende eeuw kneuterig? Niet als Marita Mathijsen erover schrijft. Ze riep daartoe een verrukkelijk type in het leven: L., de doorsneelezer van die tijd. Waar werd die warm of koud van? En waarom lijken de top-tien-lijstjes van toen nauwelijks op wat er in de canon is terechtgekomen? Tien met een griffel en een zoen van de schoolmeester voor Mathijsen.