-
Awraham Soetendorp en Annemiek Leclaire, ‘Levenslessen van een rabbijn’. Balans, 155 blz.
Tachtig jaar werd rabbijn Awraham Soetendorp afgelopen voorjaar en dat was een mooi moment om samen met journaliste Annemiek Leclaire terug te blikken op zijn leven en wat hij daarvan geleerd heeft. Een babytijd in de onderduik, al jong te maken krijgen met schuld en verantwoordelijkheid: het leidde tot indrukwekkende en nog steeds niet gedoofde persoonlijke inzet voor het liberale jodendom en wereldwijde interreligieuze verdraagzaamheid.
-
Frank G. Bosman, ‘De oude man van Masyaf. De westerse legendes rond de nizarische ismaïlieten’. Amsterdam University Press, 184 blz.
Cultuurtheoloog Frank Bosman schreef een zeer onderhoudend boekje over de steeds sterkere verhalen die in de loop der eeuwen werden verteld over de assassijnen, een legendarische sjiitische sekte uit de tijd van de kruistochten. Nobele strijders, gedrogeerde zelfmoordterroristen of meedogenloze huurmoordenaars? Dat valt niet meer te achterhalen, maar als u ze weer eens tegenkomt in een avonturenfilm: toch leuk om te weten waar die reputatie vandaan komt.
-
Jonathan Eig, ‘King. Een leven’. Uit het Engels vertaald door Frans Reusink. Hollands Diep, 767 blz.
Jonathan Eig schreef niet de eerste, maar waarschijnlijk wel de definitieve biografie van dominee Martin Luther King, het middelpunt van de geweldloze strijd voor de burgerrechten van zwart Amerika. Zestig jaar terug inspireerde hij met zijn ‘I Have a Dream’-redevoering de wereld. Een heilige was hij zeker niet, zo blijkt uit recent geopenbaarde geluidsarchieven, maar er valt nog altijd een hoop van hem te leren, juist nu.