De beste reliboeken van 2017

Mijn top 3 van de beste reliboeken van 2017


Kaft Wallet1: Bart Wallet, ‘Christendom en antisemitisme. Tweeduizend jaar confrontatie’

Bijzonder helder en confronterend overzicht van de geschiedenis van het antisemitisme en de beschamende rol van de christelijke kerk daarin, bijvoorbeeld bij monde van kerkvader Chrysostomos en reformator Luther. Hoe de Joden als vermeende godsmoordenaars het doelwit werden van theologisch gemotiveerde gruwelijkheden. Augustinus’ respect voor de bewaarders van de heilige schrift zou nog tot na Auschwitz uitzonderlijk blijven. Hulde ook voor Karel Kindermans’ illustraties. Bijbehorende tentoonstelling is nog tot 6 januari te zien in de sjoel van Elburg.

Lees hier de volledige recensie.


Kaft David Dessin2: David Dessin, ‘God is een vluchteling. De terugkeer van het christendom in de Lage Landen’.

Wie dacht dat Europa onontkoombaar ontkerstent, blijkt er flink naast te zitten. In de migrantenstroom komen ook heel wat christenen deze kant op, op de vlucht voor armoede, oorlog en helse vervolging. Dat wordt wel even wennen voor de liberale Europese theologie, want de propvolle immigrantenkerken zijn veelal sterk gehecht aan de letter van de Bijbelse leefregels. Dessin won met dit boek terecht de prijs voor het beste theologische boek van het afgelopen jaar.

Lees hier de volledige recensie.


Kaft Van der Valk, Voudou3: Leendert van der Valk, ‘Voudou. Van New Orleans naar Cotonou op het ritme van de goden’.

Muziekjournalist ontdekt op een zinderende reis naar de Mississippi, het Caribische gebied, West-Afrika en Zaandam de verborgen religieuze lagen van de zwarte muziek. Van gospel tot jazz, van Louis Armstrong tot Fela Kuti, James Brown en Beyoncé. Waar popliefhebbers een leuk swingend ritme horen, horen voodoo-gelovigen een godheid spreken, met wie je via dans en trance in contact kunt komen. Of maar beter mijdt, want er zitten ook duivelse rakkers tussen. Verrassendste ooropener van het jaar.

Lees hier de volledige recensie.


EEN GEREDIGEERDE VERSIE VAN DEZE TOP 3 VERSCHEEN OP 20 DECEMBER 2017 IN

logo Trouw