Top 3 2022

De boeiendste boeken van het afgelopen jaar!


Svenja Flasspöhler, Sensibel. Over de grenzen van de menselijke gevoeligheid. Uit het Duits vertaald door Albert Bodde. Ten Have, 223 blz.

 

Het is een teken van beschaving dat we zoveel mogelijk rekening houden met elkaars kwetsbaarheden, maar ondertussen lijken de tenen alleen maar langer te worden. Filosofe Svenja Flasspöhler onderzocht de geschiedenis van onze gevoeligheid en vindt het hoog tijd dat we omwille van onze democratie verworvenheden niet alleen naar wetten en verboden moeten grijpen, maar ook aan het werk moeten met onze individuele veerkracht en weerbaarheid.

Lees hier mijn interview met Svenja Flasspöhler.


Miet Ooms, Tot in de puntjes … Praktische leestekengids. Stercke & De Vreese, 215 blz.

 

Leestekens saai? Niet als u dit boekje van de bevlogen Vlaamse taalkundige Miet Ooms erbij pakt. Ja, juf Ooms legt nog eens glashelder uit hoe het moet met komma’s, streepjes, haakjes enz. Maar dat is bijzaak. Want o, wat heeft ze een hoop vermakelijke anekdotes te vertellen over de geschiedenis en gevoelswaarde van al die priegeltekentjes, die het hang- en sluitwerk van de taal vormen.

Lees hier de volledige bespreking van Ooms’ boek.


Natalie Haynes, De kruik van Pandora. Vrouwen in Griekse mythen. Uit het Engels vertaald door Henny Corver en Frits van der Waa. Meulenhoff, 376 blz.

 

Tegen de macht van Afrodite was zelfs oppergod Zeus niet opgewassen, maar de sterfelijke vrouwen hadden niks te vertellen in het oude Griekenland, de bakermat van de democratie. Of is dat vooral een moderne wensdroom? Classica en comédienne Nathalie Haynes laat zien dat Pandora en haar afstammelinges weliswaar van veel de schuld kregen, maar ook toen al lang niet altijd straffeloos met zich lieten sollen.

Lees hier de volledige bespreking van Haynes’ boek.


EEN GEREDIGEERDE VERSIE VAN DEZE TOP 3 VERSCHEEN OP 17 DECEMBER 2022 IN

logo Trouw